Wilda 10/3

Jag får ganska mycket frågor om Wilda, hur hon sover nu, hur vi sover osv…

Wilda har nu kommit in i en ”rutin” under nätterna (men gissar på att dessa kan förändras ganska snabbt) där hon somnar någon gång mellan elva och tolv på kvällarna och sen väcker hon mig första gången vid fyra ungefär och nästa gång runt sju. Jag sover mycket bättre än vad jag gjorde i början. Jag kan slappna av på ett annat sätt nu och ligger inte vaken och ”vakar över henne”. Joacim har sovit bra under en längre period nu. Han vaknar inte av minsta lilla knyst som jag har gjort. De berättade för oss på BVC att detta har en biologisk förklaring tydligen. Som mamma så har man inprogrammerat att vara på sin vakt hela tiden, och av den anledningen så vaknar man oftast av minsta lilla ljud. Medan papporna inte har dessa ”hormoner” som mamman har, och därför inte vaknar lika lätt. Jag njuter verkligen av att nätterna funkar så bra just nu, som sagt – detta kan ju ändras snabbt. Kan tänka mig att när hon börjar rulla runt så kommer man antagligen att bli lite mer orolig igen.

Generellt så pratade vi om det igår att vi tror oss vara ganska bortskämda med henne och hennes humör. Just nu är hon väldigt lätt att ha med sig, hon sover så bra i vagn och babyskyddet. Om hon väl blir ledsen så förstår vi direkt att det är något, antingen hungrig, ont i magen eller behöver byta blöja. Däremot har jag börjat fundera över hur pass tidigt ett barn visar på ”trötthet” – är det någon som vet? Nu är Wilda ungefär 9-10 veckor och ibland kan jag inbilla mig att hon är sådär övertrött så att hon blir ledsen, som lite äldre barn kan vara. Men kan bebisar i hennes ålder visa på samma tecken vid trötthet?

Hur som, det är som sagt inte ofta hon är ledsen utan hon är generellt en väldigt snäll bebis 🙂

Hon har börjat växa i storlek 56 nu. Haha, ja hon är fortfarande väldigt liten. Ska bli spännande att besöka BVC nästa vecka och se hur hennes vikt har förändrats nu. Många som inte träffar henne lika mycket som vi gör säger att man ser att hon har blivit större, så det känns ju bra i alla fall 🙂

Morgonhumöret är det bästa just nu! Hennes kvällshumör är desto värre, det är då hon kan bli lite grinig. Men mornarna är bra så hon kommer antagligen att bli en morgonpigg tjej – det har hon i så fall helt klart ärvt av mig, haha! Däremot har hon ärvt sina ögon och sina långa och mörka ögonfransar av Joacim. Jag tycker det är så kul att se hur hon blir en liten människa mer och mer nu. Varje morgon känns det som att hon har förändrats lite under natten och ser världen med nya ögon. Hon börjar alltid morgonen med att ligga och titta runt i rummet 🙂

 

 

12 reaktioner på “Wilda 10/3”

 • Cecilia skriver:

  Hej.
  tänkte bara svara på din fråga ang trötthet, ja dom kan visa det redan nu, jag har en liten tjej på strax 3 månader o hon visar väldigt tydligt om hon är övertrött, då blir hon ledsen o ibland nästan otröstlig.
  Annars är hon precis som eran lilla, alltid nöjd o glad, säger bara till när hon är hungrig, behöver ny blöja eller är trött.
  🙂

 • Carina Jönsson skriver:

  Hej.
  Min dotter var oxå väligt lugn o snäll. Skrek inte mycket. Men hon kunde skrika jättemycket ngn kväll ibland. Gick inte o trösta henne o då var hon övertrött. Första gången var hon nog 3 månader. Men det hände inte ofta. Lycka till m lilla Wilda. Min dotter vägde 3000g o var 48 lång. Hon växte inte så fort så jag kunde gå kläderna länge .
  Mvh Carina Jönsson

 • Anna skriver:

  Vad var hennes längd och vikt när hon föddes med tanke på att hon först nu börjar växa i 56? 😊

 • Cherry skriver:

  Hej! Jag har två barn och båda två har varit precis lika snälla som eran tjej, med första vände de aldrig hon började istället sova hela nätter vid 2månader.
  Vad de gäller trötthet så har de märkts tydligt när båda blir övertrötta och min minsta är nu 6veckor och när hon blir övertrött börjar hon grina eller böka runt och slå sig själv med händerna för att hon typ försöker hålla sig vaken fast hon är trött 🙈

 • Pernilla skriver:

  Vår Juno är 5 månader å två veckor och hon har vart så som du beskriver Wilda. Alltid sovit bra på nätterna (gör det än) och ville redan vid 2 månader gärna sova i sängen när det var dags för nattsömnen. Ibörjan la vi henne vid 20 då hon ofta somnade vid den tiden hos oss i soffan, men sen valde hon själv att hennes läggtid är ca 17.30. Går vi över det är det gråt och tillslut övertrötthet och då är det svårare att få henne komma till ro. Idag sover hon ca 18-06 jämt (än så länge). 🌸🌸🤗🤗

 • Elin skriver:

  Hur många av varje klädesplagg (body, pyjamas, byxor) behöver man i de minsta storlekarna (50, 56) skulle du säga? 😀 förstår att det varierar men man kanske kan få en liten hint 🙂

 • Elsa skriver:

  Hej! Min lilla kille fyllde 2 månader idag och började visa när han blev trött väldigt tidigt.
  Han blev övertrött på kvällarna när han var bara några veckor gammal och det tog ett tag innan vi förstod att han inte hade ont i magen utan att han faktiskt var övertrött. Nu lägger vi honom för natten redan kl 19 och då blir han aldrig sådär hysterisk på kvällarna som han blev innan! Kände oss så dumma att vi inte förstått det innan men vi kunde inte tänka oss att han skulle vilja sova så tidigt 🙂 De första två veckorna la vi honom för natten vid 23. Men det ändrades alltså eftersom!

 • Frida skriver:

  Behöver ni inte väcka på nätterna för mat? Min lilla tjej är fem veckor och vi är beordrade av BVC att väcka var tredje timme för att mata henne. Har förstått att alla inte gör det… Känns ju rätt dumt att behöva väcka en bebis som sover jättedjupt.
  Tack för en bra blogg!
  /Frida

  • Caroline skriver:

   Hej Frida! Jag blev faktiskt ombedd att väcka henne var tredje timme i början, och det fick jag höra var för att hon inte gick upp så mycket i vikt. Men jag gjorde bara det en period, sen sa de att jag inte behövde fortsätta med det längre. Men som du säger, det verkar vara väldigt olika vad man får för direktiv. Ja precis, det tar ju verkligen emot att väcka dem när de sover…
   Kram på dig!

 • Helena skriver:

  Hej!

  Tack för att vi får följa er och härligt att nu sen Wilda kom själv gå tillbaka och minnas första tiden som nybliven mamma. Har en dotter på snart tre år och väntar våran andra flicka just nu 🙂 Livet med barn är fantastiskt, även om funderingar och frågor alltid passerar förbi. Som svar på övertrötthet, oh ja. Våran tjej sov hela nätter från start förutom vaken för amningen, men sämre på dagarna. Sov bara i rullande vagn dagtid, så promenaderna blev många och gråten höll i länge på kvällarna första tiden. Vägde liksom inte jämt sa BVC. Jag var ingen ”ut och fika medans barnet sover”-mamma, men allt rättade till sig med tiden. OCH vi kom på att fick hon sova med oss i nästet i stället för i spjälsäng så somnade hon lugnare och djupare på kvällen. Hon behövde känna närheten och gör det än idag. Hon började ta napp först efter 4 mån och det hjälpte också. Efter första året någon gång när de brukar börja sova en gång per dag blev det stor skillnad tycker jag. Sömnen är ju ett kapitel i ständig rörelse så vi fick pröva oss fram. Ni verkar ta saker och ting med ro, skönt det. Må så gott och sköt om er!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *